Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

ΟΕΕΤ/ Al.T.Re.G

Oμάδα Έρευνας Εναλλακτικών Τεχνολογιών

(Alternative Technologies Research Group)

Πλατφόρμα συνεργασίας

H πρόταση για τη δημιουργία της O.E.E.T. γεννήθηκε από μια σειρά συζητήσεων που προηγήθηκαν το Νοέμβρη του 2008 σε διάφορους κοινωνικούς χώρους (Nosotros, Αυτόνομο Στέκι, Αγορά Φωκίωνος Νέγρη) αλλά και από μια σειρά ζυμώσεων σε προσωπικό επίπεδο με άτομα που ενδιαφέρονται έμπρακτα για μια διαφορετική ερευνητική πρακτική από την υπάρχουσα όπως και για τον ελεύθερο πειραματισμό με οτιδήποτε και όχι μόνον με αυτά τα οποία κελεύει η επίσημη ακαδημαϊκή αριστοκρατία.

Ανάμεσα στα προσωρινά συμπεράσματα πρέπει να διακρίνουμε μεταξύ γενικών και ειδικών αιτιάσεων για την αλλαγή στάσης και οπτικής τόσο στον τρόπο που γίνεται η επιστήμη όσο και στον τρόπο που εξειδικεύεται στην τεχνολογική πρακτική. Με τη διαφορά ότι μια τέτοια αλλαγή δεν εξαντλείται σε μερικά συνθήματα αλλά αναγνωρίζει τις περιπλοκές που προκύπτουν από το γεγονός ότι η συσσωρευμένη γνώση στις αρχές του 21ου αιώνα είναι πολυσύνθετη και περίπλοκη πράγμα που προϋποθέτει ανάλογη προσοχή στην τοποθέτηση μας όπως και εμβάθυνση στα ζητήματα που αφορούν τόσο την έρευνα όσο και την εφαρμογή της.

Γενικές αιτιάσεις

  • Η επιστήμη δεν είναι αμόλυντη από τις ιδεολογικές διαμάχες. Αντίθετα, οι θεωρίες βρίθουν υποθέσεων και προϋποθέσεων οι οποίες σερβίρονται αναιτιολόγητες με σκοπό την εμπέδωση από τους νεοεισερχόμενους της ιδεολογικής συγκρότησης των διδασκόντων.
  • Η σημερινή επιστημονική πρακτική κυριαρχείται από τις απαιτήσεις της βιομηχανίας η οποία υπαγορεύει τις κατευθύνσεις για το τι πρέπει να ερευνηθεί και τι όχι.
  • Το πρακτικό πνεύμα προηγείται της εμπειρίας. Πάντοτε οι εφευρέτες και οι πρακτικοί άνθρωποι έρχονταν πριν τις επιστημονικές θεωρίες που δικαιολογούσαν τα επιτεύγματα τους. Το ίδιο συνέβη και με την ατμομηχανή και με το πρώτο αεροπλάνο των αδερφών Wright.
  • Ο άνθρωπος δεν υπάρχει για να υποτάσσεται στο νόμο και η επιστήμη δημιουργήθηκε κατ’ αρχήν για την άρση των απαγορεύσεων. Το περίφημο «άσυλο» δημιουργήθηκε κάποτε σαν μέσο προστασίας από την Παπική εκκλησία. Στη σημερινή εποχή αντίθετα, η ακαδημαϊκή κοινότητα γίνεται αρωγός της οικονομικής εξουσίας με το να αποτελεί το νέο ιερατείο και όργανο πειθαναγκασμού των μαζών πάνω στο τι είναι εφικτό και τι όχι. Η προδοσία και η παραποίηση του πνεύματος του διαφωτισμού έγκειται στην μόλυνση της επιστήμης από τον χυδαίο υλισμό της οικονομικής σκέψης που οδηγεί στην υποταγή στο υπάρχον.
  • Δεν υπάρχει «φυσικός νόμος» η «φυσική απαγόρευση» που δεν μπορεί να ξεπεραστεί με την κατάλληλη μέθοδο, όσο περίπλοκη και αν είναι αυτή. Η πανουργία του ανθρώπου οφείλει να αντιπαρατίθεται στην πανουργία της φύσης. Η αντίληψη του «φυσικού νόμου» ως απαγόρευσης είναι ιδεολογική και τιμωρητική και προέρχεται από την οικονομία της σπάνης.

Ειδικές αιτιάσεις

  • Η κατανομή των κονδυλίων για την έρευνα είναι εντελώς παράλογη με την έννοια ότι αντιφάσκει ολότελα προς τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπινων κοινωνιών και ευνοεί την κυριαρχία της νεοφιλελεύθερης λογικής της αγοράς.
  • Η έλλειψη ενημέρωσης και πληροφόρησης για τους περισσότερους από εμάς οδηγεί στο να αγνοούμε μεγάλο μέρος των πιθανά σωτήριων τεχνολογιών και να θεωρούμε την τεχνολογία ως πιθανό εχθρό. Ειδικότερα, πολλά κομμάτια των κοινωνικών κινημάτων που αναφέρονται στην από-ανάπτυξη δεν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ιδεολογική παγίδα που συντελεί στη διαιώνιση της φτώχειας των πολλών και τον πλουτισμό των λίγων. Η ηθικολογία από πλευράς τμημάτων του οικολογικού κινήματος έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι πρέπει να επανέλθουμε σε προηγούμενα τεχνολογικά στάδια. Εμείς πιστεύουμε ακριβώς το αντίθετο λέγοντας ότι είναι η ακαδημαϊκή πρακτική που πρέπει να ξεπεραστεί για να ανθίσουν χιλιάδες διαφορετικές τεχνολογικές εκδοχές οι οποίες να είναι ανθρώπινες.
  • Ειδικά για το πρόβλημα της ενέργειας που εμφανίζεται σαν κομβικό σημείο στη σημερινή κρίση, φάνηκε η έλλειψη αυτή καθώς πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορεί να λυθεί αυτό με απλή εφαρμογή κάποιων φωτοβολταικών και ανεμογεννητριών. Το παιγνίδι αυτό όμως είναι μαθηματικά χαμένο και το σύστημα το γνωρίζει ήδη επειδή έχει καλύτερη πληροφόρηση. Η ανθρωπότητα χρειάζεται αντίθετα ένα επόμενο τεχνολογικό άλμα και αυτό προϋποθέτει μιαν απελευθέρωση της σκέψης από τα πλαίσια τόσο της ακαδημαϊκής πρακτικής όσο και των στενών πλαισίων στα οποία αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων. Φυσικά αυτό θα κάνει ορατή αναπόφευκτα και την ανάγκη ουσιαστικής αναθεώρησης των παραγωγικών σχέσεων που είναι το ζητούμενο.
  • Πρέπει να υπονομεύσουμε και να υποσκάψουμε από μέσα Πρέπει να επανεισάγουμε την εκτροπή (derive) και την παρέκκλιση (detournement) στην τεχνολογία που μας πλασάρεται όπως ακριβώς έκανε το θέαμα με την πολιτιστική πρακτική αφομοιώνοντας τα προηγούμενα ριζοσπαστικά ρεύματα. Οι μόνοι που κατάλαβαν και αφομοίωσαν αυτό το δίδαγμα μέχρι τώρα ήταν οι απανταχού χάκερς και αυτοί όχι πάντα με την απαραίτητη πολιτική συνείδηση. Άρα, ήδη διαπιστώνουμε εδώ μια έλλειψη πάρα πολύ σοβαρή. Αυτοί που φοβούνται να λερώσουν τα χέρια τους με τα «γράσα» της τεχνικής θα παραμείνουν στο μέλλον απλοί θεωρητικοί μιας άρνησης που από την ίδια τη φύση της καπιταλιστικής ανάπτυξης θα γίνεται όλο και πιο εξειδικευμένη.
  • Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε όχι μόνο τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της σύγχρονης επιστήμης αλλά και τα παραλειπόμενα και όσα πεισματικά αρνείται να ερευνήσει από φόβο ότι θα τιναχτεί στον αέρα το ίδιο το ιδεολογικό της πλαίσιο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο σκοπεύουμε να πλέξουμε έναν λογικό εφιάλτη για τους υπερασπιστές αυτού του ιδεολογικού πλαισίου και σκοπεύουμε να το κάνουμε από «μέσα» σαν γνήσιοι εισοδιστές – σαμποτέρ.

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν έχουμε να κάνουμε μια συνολικότερη πρόταση για συζήτηση στην οποία καλούμε κυρίως όσους έχουν ήδη μια εμπλοκή είτε με την έρευνα είτε με την τεχνική πρακτική. Οι άμεσοι στόχοι μας μπορούν να οριοθετηθούν προσωρινά όπως παρακάτω

· Συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών γύρω από τεχνολογίες και πρακτικές οι οποίες παραμένουν άγνωστες η παραμελημένες λόγω αδιαφορίας του ακαδημαϊκού κατεστημένου η καταπίεσης του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος

· Ομάδα αυτομόρφωσης και συλλογικές εκδόσεις με στοιχεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο μέσος άνθρωπος για να απεμπλακεί από τους επίσημους μηχανισμούς προπαγάνδας. Αυτό δεν περιορίζεται αναγκαστικά σε μια κατηγορία τεχνολογιών αλλά μπορεί να συμπεριλάβει προβλήματα γενικότερης φύσης όπως ακτινοβολία από τα κινητά, εναλλακτικά δίκτυα επικοινωνίας, μη ελεγχόμενα ασύρματα δίκτυα υπολογιστών, κλπ.

· Έμπρακτη συμμετοχή και υποστήριξη σε άτομα και ομάδες εφευρετών η ερασιτεχνών όπως και σε τοπικές κοινότητες που θα ήθελαν να εφαρμόσουν κάποιες εναλλακτικές τεχνολογίες.

Είναι ευνόητο ότι τα παραπάνω τίθενται σε σειρά προτεραιότητας καθώς είναι αδύνατο να φτάσει κανείς στο τελευταίο στάδιο χωρίς να έχει πρώτα συγκεντρώσει εμπειρίες, υλικά η ακόμη και κάποια στοιχειώδη εργαστηριακή υποδομή η έστω ένα δίκτυο κατασκευαστών που να υποστηρίζει τέτοιες προσπάθειες. Εναπόκειται σε όσους τρέφουν ένα γνήσιο ενδιαφέρον για μια τέτοια προσπάθεια να συζητήσουν για τη δημιουργία ενός ανάλογου δικτύου. Περιμένουμε προτάσεις για τη συνέχιση αυτής της συζήτησης και είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε για να προσφέρουμε τις πληροφορίες που έχουμε ήδη στην κατοχή μας.


ΕΡΓΑΤΕΣ - ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ - ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια: